top of page
  • Obrázek autoraCIV

Tip z portálu Jeden svět na školách ukazuje, jak na reflexi






Didaktický materiál dostupný na portále Jeden svět na školách shrnuje základní metody reflexe emocí a primárně je určen pro reflexi po zhlédnutí filmů, jež portál Vzdělávací program JSNS nabízí školám. Metody reflexe, jež jsou v materiálu stručně a přehledně popsány, však mohou učitelé a učitelky využít i v jiných edukačních situacích.


Jak uvádějí autoři metodiky, je určen vyučujícím, kteří chtějí nechat žáky přirozeně vyjádřit dojmy, emoce a uvolnit napětí. Reflexe má zásadní význam nejen při práci s audiovizuálními materiály a měla by tak po projekci filmu nebo po jiném formativním zážitku vždy proběhnout. Žáci dostávají příležitost vyjádřit své dojmy a utřídit si získané informace a pocity. Zároveň je dobré mít na paměti, že reflexe je dobrovolná a autoři doporučují respektovat situaci, kdy žák z jakéhokoli důvodu nechce své emoce sdílet.


Existuje mnoho technik, kterými je možné reflexi provádět. Reflexe může využívat přímé komunikace, může být ale také písemná. Ukazuje se dokonce, že žáci při psaném vyjádření pocitů bývají sdílnější a více se otevřou. V materiálu lze najít metody, jako je Jedno slovo, I.N.S.E.R.T., pětilístek, R.A.F.T. (dopis) a další.


Materiál lze stáhnout na tomto odkazu.


Text: Oddělení komunikace PdF na základě materiálů © Vzdělávacího programu JSNS, Člověk v tísni, o. p.


13 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page